Conservatieve orthopedie

« Si la chirurgie est brillante quand elle opère, elle l’est encore bien davantage lorsque, sans faire couler de sang et sans mutilation, elle obtient la guérison des malades »

In de Engelstalige literatuur geciteerd als: “Surgery is bright when operating but it is still brighter when there is no blood and mutilation and yet leads to the patient’s recovery”

Dat staat te lezen op de graftombe van de Franse chirurg Jacques Lisfranc de Saint-Martin, 1787-1847. 

Meer lezen

Voorschrift orthopedisch hulpmiddel

Het voorschrift van de arts is een cruciale eerste stap in een zorgtraject om tot een kwalitatief hoogstaand orthopedisch hulpmiddel te komen dat perfect aansluit bij de noden van de patiënt. In dit artikel belichten we de vereisten en het belang van een correct orthopedisch voorschrift en benadrukken we hoe artsen, patiënten en zorgverstrekkers er allen bij gebaat zijn.

EUMASS 2023

Eerder dit jaar werd dr. Jef Van Doninck door het wetenschappelijk committee van EUMASS (European Union of Medicine in Assurance and Social Security) geselecteerd om als spreker op te treden op hun befaamd congres, eind september in Straatsburg, Frankrijk.

Op 28/09/2023 sprak hij diverse Europese collega’s toe over actueel relevante topics binnen de verzekeringsgeneeskunde. Ervaringen konden uitgewisseld worden. Er ontstonden instructieve debatten die we kunnen betrekken bij onze praktijkvoering.

Locatie voor dit gebeuren was het Europees Parlement hetgeen uiteraard de moeite loont om eens van op de eerste rij te mogen bezoeken.

Altijd boeiend om het nuttige aan het aangename te koppelen.

KioMedine

KioMedine (werkzame stof carboxymethyl chitosan) is een relatief nieuw product in de orthopedie. Dit ‘vloeibare implantaat’ biedt extra mogelijkheden bij de conservatieve (niet operatieve) behandeling van patiënten met ernstige knieartrose (slijtage). Daar waar andere maatregelen niet meer voldoende helpen en een operatie niet aan de orde is, kan het innovatieve KioMedine een grote rol van betekenis spelen in het verminderen van klachten en bevorderen van levenskwaliteit: minder pijn, minder stijfheid, meer mobiliteit, beter stappen,… KioMedine is een paddenstoelenextract en is van Belgische makelij.

Behandeling gebeurt door middel van een injectie in het gewricht. Wetenschappelijke studies leggen ons gunstige resultaten voor: 80 % effectiviteit, snel resultaat reeds na 2 weken, therapeutisch effect 6 maanden tot bijna 1 jaar na infiltratie. 

Voor meer informatie en behandeling kan u terecht bij Dr. Jef Van Doninck via kabinet orthopedie N8R+ op het telefoonnummer 014 38 98 30 of via onze contactpagina.

VIGO Academy Day 2023

Op 24 maart 2023 vond de VIGO Academy Day plaats in Heverlee. Boeiende updates onder andere over handorthesen, digitaliseren en innoveren binnen de technische orthopedie en Medical Device Regulation (MDR) konden mij professioneel plezieren. Als arts met 1 been in de curatieve orthopedie en met het ander in de verzekeringsgeneeskunde ervaar ik deze materie langs 2 kanten. Verrijkend en ver reikend. Immers optimale orthopedische zorg vereist dikwijls goed doordachte terugbetalingsregelingen en hoogstaande kwaliteitscontrole.